" Το αυγό ", 2022



Υλικά:
Λάδια σε καμβά (Αυγό)
Μελάνι Sakura σε χαρτί (Ο Δημήτρης Χόρν)

Διαστάσεις :

50 X 40 cm


Περιγραφή:

Το ομώνυμο θεατρικό έργο γράφτηκε το 1956 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία όπου θεωρείται πια κλασσικό. Στην Ελλάδα ο αξεπέραστος Δημήτρης Χορν δημιούργησε έναν Μαγκί, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, όπου έμεινε στην μνήμη των ανθρώπων που τον απόλαυσαν ως ρόλο ζωής.
«Ξύπνησα φρέσκος και ευδιάθετος» αυτή την μικρή φράση που άκουγε καθημερινά από όλους γύρω του, έκανε τον Μαγκί να αναρωτηθεί τι κάνει λάθος στη ζωή και δεν είναι σαν τους άλλους. Δεν ξύπναγε ποτέ φρέσκος και ευδιάθετος, δεν έβρισκε πουθενά την ευτυχία. Ένιωθε μόνος, αποκλεισμένος, διαφορετικός.
Ο κόσμος γι αυτόν ήταν ένα αυγό, κλειστό από παντού. Και αποφασίζει να κάνει στόχο της ζωής του να σπάσει το τσόφλι του αυγού και να εισχωρήσει μέσα. Να ζήσει μαζί με τους άλλους, σαν τους άλλους. Και ο τρόπος να το κάνει αυτό ήταν ένας: Το ψέμα. Ο Félicien Marceau, δημιουργεί έναν ήρωα που στέκεται μόνος απέναντι στον κόσμο. Έναν μετριοπαθή ανθρωπάκο, ένα πρόσωπο τρομερό, που μας προσφέρει την ψυχή του διάφανη χωρίς καμιά σκιά, και μαύρη σαν μια πικρή αλήθεια.
Ο Μαγκί είναι η ενσάρκωση της αλήθειας. Μαριονέτα στην πένα του Μαρσώ, ένα φερέφωνο που αποδομεί κάθε ηθική αξία της ζωής. Σαρκάζει, χλευάζει, περιφρονεί, κατακεραυνώνει την ηθική παρακμή της κοινωνίας.
Ο Μαγκί, ο άνθρωπος της αλήθειας, μεταχειρίζεται το ψέμα με ακρίβεια χειρουργού. Θα σπάσει το αυγό, θα σταθεί απέναντί μας σαν ένας θλιβερός καθρέφτης, με χίλια κομμάτια στα πόδια του από το τσόφλι που έσπασε, νικητής, θριαμβευτής. Όμως το αυγό ήταν σάπιο και ο καθρέφτης που μας τείνει ο συγγραφέας αδυσώπητος.


Πηγή:
https://totheatro.blogspot.com/2016/05/blog-post_23.html


Κάπου μέσα στο έργο, ο αγαπημένος Δημήτρης Χορν λέει..
"Ξέρετε αγαπητοί μου πως ανακάλυψα κι εγώ το κόλπο για την ζωή; Από τούτη την φράση...Ακούστε με και δώστε προσοχή!
"Σηκώθηκε φρέσκος και ευδιάθετος"
Θα το λεγε κανένας; Αυτή την τόσο δα φρασούλα,ε; και όμως μέσα εδώ βρίσκονται όλα.
Όλη η αναίδεια του κόσμου...άνθρωποι...εφημερίδες... ραδιόφωνα...Όλα σας λέω...και για να το λένε, σημαίνει πως συχνά πυκνά οι άνθρωποι νοιώθουν φρέσκοι και ευδιάθετοι.
Ε, λοιπόν εγώ ποτέ μου δεν εξύπνησα φρέσκος και ευδιάθετος. Ποτέ! Ο κόσμος είναι μπροστά μου σαν το αυγό. Λείος, κλειστός από παντού και μέσα οι άνθρωποι φρέσκιοι και ευδιάθετοι, εκτός βέβαια από εμένα. Εγώ απομένω μονάχος, έξω από το αυγό, αλλιώτικος από αυτούς. Ειδική περίπτωση.
Φοβερό κάζο. Ένοχος!...
Το Αυγό.... Κωμωδία; Σάτιρα; ...ή τραγωδία;


ΥΓ.

Τελικά το αυγό έσπασε και απέμεινε ωμό και ακάλυπτο από το σκληρό του κέλυφος. Ο κόσμος αποκαλύφθηκε μα παραμένει άγνωστος... (το κενό πίσω και παντού σε όλο τον πίνακα). Το βεραμάν που έβαλα στο background είναι το χρώμα της ελπίδας...

-

" The Egg ", 2022


Materials:
Oil on canvas (egg) and Sakura Ink on paper (portrait of the actor Dimitris Horn).

Dimensions:

40 X 50 cm


Description:

Inspired by " The Egg / L'Oeuf " (A Play in Two Acts) by Félicien Marceau, 1956

PS. Eventually, the egg cracked and was left raw and uncovered by its hard shell. The world has been revealed but remains unknown... (the blank behind and everywhere throughout the painting). The turquoise on the background is the colour of hope...